Mistä aloittaa editointi?

Hei sinä!

Kun kirjoitin romaanikäsikirjoitukseni nykyisen version valmiiksi, otin tavoitteekseni lukea sen läpi tammi-helmikuun aikana. Palasin sen pariin lopulta vasta helmikuussa, mutta nyt olen lukenut koko tarinan läpi ja aloittanut seuraavan version kirjoittamisen. Uudelleenlukeminen on ollut sekä ihanaa että kamalaa, ja suuri Epätoivo on tullut minulle hyvin tutuksi viimeisen kuukauden aikana.

Käsikirjoitukseni ensimmäisessä versiossa kirjoittamani proosa ei vastaa lainkaan todellista tasoani, eikä itse juonikaan etene yhtä sutjakkaasti kuin itse kirjoittaessa tuntui. Tarina etenee töksähdellen ja joko liian nopeasti tai hitaasti, hahmojen perimmäiset motiivit ovat yhä hakusessa, eivätkä hahmot ole lukiessa yhtä persoonallisia ja omalaatuisia kuin ne päässäni ovat. Useammin kuin kerran meinasin heittää hanskat tiskiin ja kuopata koko käsikirjoituksen pöytälaatikkoon.

Toisaalta uudelleenlukeminen on auttanut minua rakastumaan tarinaan ja sen hahmoihin aina uudestaan. Ensimmäisen version kompastuskivistä huolimatta näen tarinan potentiaalin pintaa syvemmältä. Innostuin joka kerta, kun keksin, miten saisin lukemastani kohtauksesta seuraavalla kerralla paremman. Moneen otteeseen minun oli myös pysähdyttävä ihmettelemään, että olen totta tosiaan omin pienin kätösin kirjoittanut kokonaisen tarinan alusta loppuun. Parasta antia ensimmäistä versiota lukiessa on kuitenkin ollut jakaa siitä erityisen hullunkurisia kohtia kirjoittajakavereilleni ja nauraa omille mokilleni yhdessä jonkun kanssa.

Nyt kysymys kuuluukin: mistä kulmasta lähestyisin editointia ja mihin asioihin minun kannattaisi kiinnittää aluksi huomiota?

ENSIMMÄISEN VERSION EDITOINTI

Tällä ensimmäisellä editointikierroksella olen keskittynyt erityisesti suuriin muotoksiin: pääjuonen rakenteeseen sekä keskeisimpien hahmojen motiiveihin ja kasvutarinoihin. Alkuperäinen tehtävälistani näytti tältä:

  • Tee tarinalle aikajana
  • Parantele toisen päähenkilön, antagonistin sekä keskeisimpien sivuhahmojen juonikaaria
  • Kirjoita jokaiselle sivuhahmolle oma juonikaari
  • Jäsentele kohtaukset: goal, conflict, and disaster / reaction, dilemma, decision
  • Tee uudet kohtauskortit
  • Kirjoita muutokset tarinaan

Kaikki käsikirjoitukseni rakenteeseen liittyvät suurimmat muutokset linkittyvät suoraan tarinan keskeisimpien hahmojen motivaatioiden ja juonikaarien puutteisiin. Kun selvitin itselleni tarkemmin, mitä jokainen hahmoistani todellisuudessa haluaa ja/tai tarvitsee, ja millainen hänen tarinankaarensa tulee olemaan, sain täytettyä uudesta juonisuunnitelmastani kaikki ne aukot, jotka olivat lukiessa minua ihmetyttäneet tai häirinneet. Koen, ettei juonisuunnitelmani ole vieläkään täyttänyt potentiaaliaan, mutta näillä eväillä tartun luottavaisempana toisen version kirjoittamiseen.

Toinen ensimmäisen versioni kompastuskivi on sen aikajanan puutokset ja siitä johtuvat jatkuvuusongelmat. En ollut miettinyt aikajanaa liioin ennen kirjoittamisen aloittamista, minkä takia käsikirjoituksen sisällä on tällä hetkellä paljon ristiriitaisuuksia. Vuodenajat vaihtuvat miten sattuu ja matkoihin käytettävä aika vaihtelee kerronnassa ja dialogissa joskus jopa kohtausten sisällä. Nyt olen hionut aikajanan päämäärin kuntoon, mutta tiedän, että kolmanteen versioon minun täytyy tehdä taustatutkimusta ja selvittää tarkemmin, kuinka pitkälle esimerkiksi päivän aikana voi vaeltaa tietyissä olosuhteissa. Vielä en koe sitä tarpeelliseksi, sillä en tiedä, mitä asioita lopulliseen versioon lopulta jää.

Suurimman ajatustyön (ja vaivan) olen käyttänyt kohtausten uudelleentarkasteluun ja niiden jäsentelemiseen toiminta- ja reaktiokohtauksiin (englanniksi scene ja sequel). Toimintakohtaukset noudattavat kaavaa: tavoite, konflikti, katastrofi, kun taas niitä seuraavat reaktiokohtaukset: reaktio, dilemma, päätös. Toiminta- ja reaktiokohtaukset vuorottelevat keskenään, ja ne voivat vaihtua kesken kaiken toiseksi ja takaisin. En ole pitäytynyt kaavassa orjallisesti, mutta yksittäisten kohtausten rakenteen pikkutarkka ja mekaaninen tarkastelu on auttanut minua selvittämään, minkä takia jotkut kohtaukset eivät toimi ja mitä niistä puuttuu. Jos haluat lukea lisää kohtausten rakenteesta ja rakentamisesta, kirjailija K.M. Weiland on kirjoittanut siitä sivustollaan.

Mitä en lopulta tehtävälistastani tehnyt, oli kohtauskorttien uudelleenkirjoittaminen. Olen luonut Scriveneriin uuden kansion käsikirjoitukseni seuraavalle versiolle ja merkinnyt päivitetyn suunnitelman kohtaukset sinne. Paperin kanssa työskentely helpotti minua alkuvaiheessa, kun en vielä täysin tiennyt, millaisia kohtauksia tarinaani halusin ja tarvitsin, ja mihin järjestykseen olisin ne jäsennellyt. Nyt, kun minulla on jo selkeä käsitys juonen rakenteesta ja kohtausten sisällöistä, en näe enää tarpeelliseksi kirjoittaa kaikkea uudestaan käsin.

Nyt minulla onkin sitten jäljellä enää kohta ”muutosten kirjoittaminen tarinaan”. Olen samaan aikaan innoissani ja kauhuissani. Onneksi kärsin samanlaisten tuntemusten kanssa, kun aloin kirjoittaa ensimmäistä versiota. Selvisin siitä hengissä, joten tuskin toinenkaan versio minua musertaa!


Missä vaiheessa olet omassa kirjoitusprosessissasi?

Tartutko editointiin samalla tavalla metodologisesti kuin minä, vai onko sinulla toisenlainen tapa lähteä muokkaamaan ensimmäistä tarinaversiotasi paremmaksi?

Onko sinulla jakaa vinkkejä muille kirjoittajille, jotka ovat aloittaneet ensimmäisen versionsa muokkaamisen?


Seuraa minua Instagramissa: @jennijwrites 📷

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s