NaNoWriMo 2019: #preptober

Hei sinä!

Marraskuu lähestyy hurjaa vauhtia ja niin lähestyy myös vuotuinen kirjoitustapahtuma National Novel Writing Month (tai tuttavallisemmin NaNoWriMo). Jännityksen voi jo melkein tuntea ilmassa, kun sadat tuhannet kirjoittajat ympäri maailmaa valmistautuvat 30 päivää kestävään 50 000 sanan mittaiseen maratoniin. Myös allekirjoittanut on yksi niistä tyhmänrohkeista, jotka aikovat osallistua tähän hullutukseen. Kova kirjoitustavoite on hyvä henkilökohtainen haaste ja se tuo ihmisiä yhteen, mutta toisaalta se voi myös verottaa henkisiä ja fyysisiä voimavaroja. Miten selvitä 50 000 sanasta kunnialla ilman, että vetää itsensä piippuun ja harkitsee muuttavansa heti marraskuun jälkeen vuoristoluostariin keskeneräistä romaanikäsikirjoitustaan pakoon?

Valmistautuminen NaNoWriMoon on yksi tapa estää totaalinen burn out marraskuun aikana. Tulevan kirjoitusprojektin suunnittelu (mitä, miten ja milloin kirjoitan) ei tue vain omien tavoitteiden saavuttamista, vaan niin voit myös vähentää stressiäsi ja varmistaa sen, ettei kirjoittaminen haukkaa marraskuussa liian suurta palaa muista harrastuksistasi, sosiaalisesta elämästäsi ja/tai levostasi. Tässä blogikirjoituksessa haluan jakaa teille, miten olen itse varautunut lähestyvään marraskuuhun ja mitä valmisteluja aion tehdä lokakuun eli preptoberin aikana.

Olen jakanut oman tarkistuslistani kolmeen eri kategoriaan: Tunne tarinasi, Organisoi ja Verkostoidu. Toivottavasti löydätte listastani jotain, mitä voitte myös itse hyötykäyttää omassa preppauksessanne!

Tunne tarinasi

Minä olen suunnittelija (planner) henkeen ja vereen. Toiset vannovat, että kirjoittamisesta tulee tylsää, jos he tietävät juonen etukäteen; he menevät eteenpäin tarinan omalla painolla sen kummemmin suunnittelematta (pantser). Jotkut taas ovat hieman molempia (plantser). Tapoja kirjoittaa on varmasti yhtä monta kuin itse kirjoittajiakin. Minä henkilökohtaisesti jätän suuremmalla todennäköisyydellä tarinani kesken, jos en suunnittele sitä pilkuntarkasti ennen itse kirjoitusprosessia. Siksi ensimmäisenä preptober-tarkistuslistassani onkin Tunne tarinasi.

Tarina ei muodostu vain pääjuonesta – punaisesta langasta, joka johdattaa lukijan kirjan kannesta kanteen –, vaan sen ympärillä on kourallinen pienempiä sivujuonia, jotka punovat sen ympärille kutkuttavan ja monivivahteisen verkon. Minä en halua hypätä NaNoWriMoon kylmiltäni, joten merkitsin listaani vähintään kolme juonta, jotka haluan tietää läpikotaisin ennen marraskuuta. Näitä juonia ovat pääjuoni, antagonistin juoni sekä tarinan tärkein sivujuoni.

Olen itseasiassa listaani edellä, sillä tiesin jo ennen lokakuuta, mitä aion marraskuussa kirjoittaa. Tunnen tarinani pääjuonen alusta loppuun, antagonistini motiivit ja juonikaaren, sekä kuusi selkeintä sivujuontani. Olen askarrellut tarinalleni kohtauskortit (kaikki 60, kun viimeksi laskin) ja vain muutama kohta tarinan keskeltä kaipaa vielä hiomista ja ajatustyötä ennen ensimmäistä läpikirjoitusta. Jokainen kirjoittaja ei kaipaa näin yksityiskohtaista suunnitelmaa ennen kirjoittamisen aloittamista, mutta minulle tämä on ollut toimiva ratkaisu.

Millä tavalla sitten lähteä tutustumaan tarinaansa ja sen eri juonikaariin?

Itse olen käyttänyt avukseni erilaisia metodeja ja tekniikoita, jotka auttavat jäsentämään juonen kulkua useissa tarinoissa toistuvien kaavojen ja rakenteiden avulla. Eniten minulle ovat olleet avuksi The 7 Point Story Structure sekä The Plot Embryo -metodit. Jätän tämän blogikirjoituksen loppuun linkkejä materiaaleihin, jotka selittävät näitä metodeja tarkemmin.

Organisoi

Organisoi-kategoriaan kuuluvat kaikki käytännön järjestelyt aina bullet journal -sivujen askartelusta kirjoitusajan varaamiseen NaNoWriMoa varten. Minun on myönnettävä, ettei organisointi ole ollut koskaan vahvin puoleni millään elämäni osa-alueella. Tämän vuoden marraskuuta varten yritän kuitenkin päästä irti vanhoista tavoistani ja miettiä etukäteen asioita, jotka toivottavasti auttavat minua pitämään yllä kirjoitusrutiinia NaNoWriMon aikana.

Jokainen kirjoittaja suhtautuu NaNoWriMoon eri tavalla. Toiset ottavat tapahtuman rennommin, kun taas toiset varautuvat kirjoitusrupeamaan karsimalla marraskuun menoja, siivoamalla kämpän lattiasta kattoon ja varaamalla nopeita ruokia pakkaseen, jotta aikaa kirjoittamiselle jäisi mahdollisimman paljon. Minä itse en ota NaNoWriMoa turhan vakavasti, vaan priorisoin kaverit, koulun ja maksulliset harrastukseni kirjoittamisen edelle. Tavoitteeni on kuitenkin päättää itselleni marraskuun ajaksi päivittäinen kirjoitusaika, joka toivottavasti auttaa minua ylläpitämään kirjoitusrutiinia ja näin myös helpottaisi 50 000 sanan tavoitteen selättämistä. Lokakuun aikana toivottavasti ehdin (ja vaivaudun) kokeilemaan suunnittelemaani kirjoitusrutiinia: tunti aamulla ja tunti illalla. Katsotaan miten äijän Jennin käy!

Minun tarkistuslistassani Organisointi-kategoriaan kuuluvat myös erilaisten sanasprinttisivujen ja edistymistä kuvaavien kuvien piirtäminen kirjoitusvihkooni. Minua motivoi se, että voin merkitä jonnekin edistymiseni ja näin ihastella myöhemmin myös kätteni jälkeä. Tällä tavalla sanamäärän merkitseminen on minulle jo pieni palkinto itsessään. Palkintoihin liittyen aion myös lokakuun aikana merkitä ennalta päättämilleni virstanpylväille pieniä etappipalkintoja, jotka saan aina tietyn sanamäärän ylittäessäni. En vielä tiedä, mitä palkintoja keksin itselleni, mutta alla olevasta kuvasta näette virstanpylvääni. Toivon, että pienet palkinnot motivoisivat minua entisestään kirjoittamaan ja puskemaan niidenkin päivien läpi, kun minun ei tee mieli edes avata läppäriäni.

Lokakuun aikana aion myös askarrella valmiiksi marraskuun bullet journal -sivut sekä viimeistellä opinnäytetyöni, jotta minulle jäisi mahdollisimman vähän tehtävää ennen opinnäytetyön palautuspäivää. Toivon, että näillä käytännön eväillä lasku marraskuuhun tuntuu pehmeältä, vaikka kirjottaisinkin päivässä enemmän kuin tavallisesti.

Verkostoidu

Viimeinen kategoria on ehdottomasti minulle mieluisin! Kirjoituskavereista on moneksi: he sprinttaavat kanssasi, kisaavat sanamäärissä, potkivat väsymättä eteenpäin ja tsemppaavat, kun sinä itse et näe valoa tarinan päässä. Minä olen aina pitänyt NaNoWriMon hengestä silloinkin, kun en ole osallistunut itse tapahtumaan. Toivon, että kun tänä vuonna otan osaa aktiivisesti sanasprintteihin, keskusteluihin ja mahdollisuuksien mukaan myös miitteihin, nousen marraskuun jälkeen voittajana 50 000 sanan korkuiselle palkintopallille! Tekemisen ilo kasvaa aina, kun sen saa jakaa jonkun toisen kanssa, ja näin on myös kirjoittamisen laita.

”Mutta Jenni! Mistä tuollaisia kirjoituskavereita löytää? Viimeksi, kun tarkistin, Prismassa ei ollut valmiskaverihyllyä!”

Erittäin hyvä kysymys! NaNoWriMon hengessä kannustan kurkistamaan tapahtuman viralliselle Suomi-foorumille. Itse löysin sinne tieni vasta tänä vuonna, mutta jo nyt koen paikan omakseni. NaNoWriMon foorumeilta sekä muilta kirjoitukseen keskittyviltä sivustoilta löytyy samanhenkisiä ihmisiä, joista parhaimmassa tapauksessa voi löytää kirjoituskavereita myös NaNoWriMon ulkopuolelle.


Tältä siis näyttää minun preptober-listani. Toivottavasti nämä vinkit auttavat myös teitä hahmottamaan, millaisin asioin lokakuun aikana voi valmistautua NaNoWriMoon ja sen kirjoitusrupeamaan. On hyvä muistaa, että jokainen meistä on erilainen: ei kannata ottaa turhia paineita siitä, kuinka hyvin marraskuuhun valmistautuu tai valmistautuuko ollenkaan. Tärkeintä on, että marraskuuta odottaa innolla (ja ehkä vähän kauhullakin)!

Kysymyksiä lukijoille

Miten sinä valmistaudut NaNoWriMoon? Hyppäätkö pää edellä haasteeseen ilman sen kummempia valmisteluja vai onko sinullakin oma preptober-tarkistuslistasi?

Miten aiot välttää kirjoitusuupumuksen NaNoWriMon aikana?


Linkkejä

Rachael Stephenin video Plot Embryo -metodista: my favorite novel plotting method: the plot embryo

Dan Wellsin luento The 7 Point Story Structuresta: 7-Point Structure with Dan Wells
The Writing Kylien blogikirjoitus The Basics of the Seven Point Story Structure: and How to Use It


Seuraa minua Instagramissa: @jennijwrites 📷

4 kommenttia artikkeliin ”NaNoWriMo 2019: #preptober

 1. Itselläni Nanoon osallistuminen taitaa jäädä tänä vuonna väliin, vaikka projekti olisikin tiedossa! Mutta tämä teksti herätti silti ajatuksia tapahtumaan osallistumisesta ja omasta kirjoittamisestani.

  Minulle Nano on aina ollut lähinnä hiljainen, henkilökohtainen kirjoitusrupeama, jota en ole erityisemmin jakanut kenenkään kanssa. Itselleni tuntuu vieraalta osallistua spurtteihin ja miitteihin – mutta samalla huomaan, että olisi kutkuttavaa saada kokeilla! Tykkään kyllä keskustella asioista ja kirjoittamisesta, mutta oma henkilökohtainen osallistuminen yleisellä kanavalla mietityttää. Mutta mistä tietää, ehkä tykkäisinkin siitä 🙂

  Tykkään tuosta organisoinnin periaatteesta! En ehkä itsekään kannata koko elämän tauolle laittamista vain nanon takia, mutta ns. turhien asioiden hoitaminen pois päiväjärjestyksestä auttaa kyllä kirjoittamisessa! Sitä karsii pois kaikki tekosyyt ja ajatustenharhauttajat 😀 Kiinnostaa kuulla, mitä keksit itsellesi palkinnoksi! Olen ihan samaa mieltä, että jo sanamäärän kirjoittaminen ja oman etenemisen merkitseminen ovat jo palkintoja itsessään.

  Sitten vielä tuosta tunne tarinasi -kohdasta. Olen aina ajatellut, että olen plantser – tiedän perusjuonen, mutten sitä, minne tarina minut oikeasti vie. Nyt olen kuitenkin alkanut kirjoittaa pidempää ficciä, jonka aloitin kirjoittamalla paperille koko juonen alusta loppuun. En kovin yksityiskohtaisesti, mutta tarkemmin kuin mitään muuta aikaisemmin kirjoittamaani – ja yhtäkkiä huomaankin tykkääväni suunitelmallisuudesta, koska se auttaa keskittymään itse tekstiin, tyyliin ja yksityiskohtiin! Joten saa nähdä, ehkä muutunkin plantserista suunnittelijaksi.

  Tästä tekstistä heräsi tosiaan muutama ajatus 😀 Kiitos julkaisusta!

  Liked by 1 henkilö

  • Kannustan lämpimästi kokeilemaan spurtteihin ja miitteihin osallistumista, jos sellaiseen tulee tilaisuus! Minullakin meni aluksi aikaa, että uskaltauduin edes kirjautumaan kirjoitusfoorumille saati sitten miittaamaan kasvotusten kenenkään kirjoittajan kanssa. Ensimmäiseen kirjoitusmiittiini pääsin nyt n. kuukausi sitten ja senkin pidimme kahdestaan tutun kirjoittajakaverin kanssa. Kynnys ei siis ollut liian suuri. Odotan innolla marraskuuta ja sitä, millaisia suuremman porukan NaNo-miitit mahtavat olla!

   Olen nyt pohtinut paljon, millaisia palkintoja laittaisin itselleni. 50K-palkinnon keksin nopeasti: haluan ostaa itselleni uuden bujo-vihkon seuraavaa vuotta varten. Kaikille 5K-välietapeille (siis 5K, 15K, 25K…) kirjasin ylös jäätelön, nimenomaan Classicin kermatoffee, koska mikäs sen parempi motivaattori kuin herkut ;D Vielä tasakympeille en ole keksinyt muita palkintoja, mutta onneksi lokakuuta on vielä jäljellä!

   Minäkin koin samaistuvani enemmän plantsereihin, ennen kuin kokeilin kunnolla suunnitella mitään tarinaa! Nyt kun olen testaillut erilaisia suunnittelumetodeja, en voi käsittää, miten olen edes kuvitellut saavani mitään valmiiksi vain kirjoittamalla ja katsomalla, mitä siitä seuraa 😀 Tarinani jäävät useimmiten kesken aina siksi, etten tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuisi. Tällä hetkellä en ole vielä kokenut sellaista sudenkuoppaa Kaikuu tuntureiden kanssa! Ehkäpä olen siis löytänyt minulle sopivan suunnittelumetodin.

   Oikein mukavaa, että teksti herätti sinussa ajatuksia! Kiitos itsellesi kommentista!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s